Python Programming Notes and Practical Programs BCA 3rd Semester CSJM University Kanpur (lecture 2)

Python Programming Notes and Practical Programs BCA 3rd Semester CSJM University Kanpur

Comments in Python Programming

BY ANKIT SHUKLA (DAMS GOVIND NAGAR KANPUR, UP, INDIA)

Although comments do not change the outcome of a program, they still play an important role in any programming and not just Python. Comments are the way to improve the readability of a code, by explaining what we have done in code in simple english.

Python comments

Before we go through an example of comments in Python. Lets first understand the need of comments in Python or in any programming language.

A comment is text that doesn’t affect the outcome of a code, it is just a piece of text to let someone know what you have done in a program or what is being done in a block of code. This is especially helpful when someone else has written a code and you are analysing it for bug fixing or making a change in logic, by reading a comment you can understand the purpose of code much faster then by just going through the actual code.

Types of Comments in Python

There are two types of comments in Python.
1. Single line comment
2. Multiple line comment

Single line comment

In python we use # special character to start the comment. Lets take few examples to understand the usage.

# This is just a comment. Anything written here is ignored by Python

Multi-line comment:

To have a multi-line comment in Python, we use triple single quotes at the beginning and at the end of the comment, as shown below.

'''

This is a

multi-line

comment

'''

Python Comments Example

In this Python program we are seeing three types of comments. Single line comment, multi-line comment and the comment that is starting in the same line after the code.

'''

We are writing a simple program here

First print statement.

This is a multiple line comment.

'''

print("Hello Guys")

 

# Second print statement

print("How are You all?")

 

print("Welcome to BeginnersBook") # Third print statement



# character inside quotes

When # character is encountered inside quotes, it is not considered as comment. For example:

print("#this is not a comment")

Output:

#this is not a comment

Python Programming Notes and Practical Programs BCA 3rd Semester CSJM University Kanpur (1st Lecture)

Python Programming Notes and Practical Programs BCA 3rd Semester CSJM University Kanpur

Python is a very simple yet very powerful object oriented programming language.

Introduction to Python Programming language

Python is developed by Guido van Rossum. Guido van Rossum started implementing Python in 1989. Python is a very simple programming language so even if you are new to programming, you can learn python without facing any issues.

Interesting fact: Python is named after the comedy television show Monty Python’s Flying Circus. It is not named after the Python snake.

Features of Python programming language


1. Readable: Python is a very readable language.

2. Easy to Learn: Learning python is easy as this is a expressive and high level programming language, which means it is easy to understand the language and thus easy to learn.

3. Cross platform: Python is available and can run on various operating systems such as Mac, Windows, Linux, Unix etc. This makes it a cross platform and portable language.

4. Open Source: Python is a open source programming language.

5. Large standard library: Python comes with a large standard library that has some handy codes and functions which we can use while writing code in Python.

6. Free: Python is free to download and use. This means you can download it for free and use it in your application. See: Open Source Python License. Python is an example of a FLOSS (Free/Libre Open Source Software), which means you can freely distribute copies of this software, read its source code and modify it.

7. Supports exception handling: If you are new, you may wonder what is an exception? An exception is an event that can occur during program exception and can disrupt the normal flow of program. Python supports exception handling which means we can write less error prone code and can test various scenarios that can cause an exception later on.

8. Advanced features: Supports generators and list comprehensions. We will cover these features later.

9. Automatic memory management: Python supports automatic memory management which means the memory is cleared and freed automatically. You do not have to bother clearing the memory.

What Can You Do with Python?

You may be wondering what all are the applications of Python. There are so many applications of Python, here are some of the them.


1. Web development – Web framework like Django and Flask are based on Python. They help you write server side code which helps you manage database, write backend programming logic, mapping urls etc.

2. Machine learning – There are many machine learning applications written in Python. Machine learning is a way to write a logic so that a machine can learn and solve a particular problem on its own. For example, products recommendation in websites like Amazon, Flipkart, eBay etc. is a machine learning algorithm that recognizes user’s interest. Face recognition and Voice recognition in your phone is another example of machine learning.

3. Data Analysis – Data analysis and data visualization in form of charts can also be developed using Python.

4. Scripting – Scripting is writing small programs to automate simple tasks such as sending automated response emails etc. Such type of applications can also be written in Python programming language.

5. Game development – You can develop games using Python.

6. You can develop Embedded applications in Python.

7. Desktop applications – You can develop desktop application in Python using library like TKinter or QT.

 

 

PyCharm Python IDE in Windows, Mac OS X, Linux/Unix

PyCharm (a popular IDE for Python programming)

If you are new to programming then you may be wondering what do we mean by IDE?

IDE stands for integrated development environment. It is a software that consolidates the basic tools that are required to write and test programs in a certain language. Typically, an IDE contains a code editor, a compiler or interpreter and a debugger that you can access at the same place through IDE GUI.

How to Install Python

You can install Python on any operating system such as Windows, Mac OS X, Linux/Unix and others.


To install the Python on your operating system, go to this link: https://www.python.org/downloads/. You will see a screen like this.



This is the official Python website and it will detect the operating system and based on that it would recommend you to download Python. Here I am using WINDOWS so it gave me the download options for Python 2 and Python 3 . I would recommend you to download the latest version of Python 3 .

Installation steps are pretty simple. You just have to accept the agreement and finish the installation.

Note: for Mac OS

If you are using Mac OS X then you may notice that Python is already installed in your system,
however it would most likely be a Python 2 so you can download the latest Python 3 version from here and install it in your system.

Install PyCharm Python IDE in Windows, Mac OS X, Linux/Unix

In the previous we have seen the Python introduction and installation. In this page, we will learn how to install PyCharm (a popular IDE for Python programming).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PyCharm Installation

1.      Go to this link: https://www.jetbrains.com/pycharm/download/ and download the community edition. This type window you find


 

2. Install the downloaded file prefer to download community one .
Mac: Double click the .dmg file and drag PyCharm to the Application Folder.
Windows: Double click the .exe file and follow the installation steps for the default PyCharm installation.

 

 

 

Launch PyCharm

Mac: Go to the Applications folder and click on the PyCharm icon. Alternatively, you can drag the icon to your dock to open the IDE quickly by clicking on the icon in dock.


Windows: If you have followed the default installation process then you can see the PyCharm icon on your desktop. If you don’t find the icon then go to the PyCharm folder – C:\Program Files (x86)\JetBrains\PyCharm 2017.1\bin (the path may be different for your system) and click on the PyCharm.exe file to launch the IDE

This type window you get after installing Pycharm click New Project and run your programs.

 

 

 

Software Engineering MCQs for BCA 4th Sem CSJMU

Software Engineering MCQs

1) What is the first step in the software development lifecycle?

  1. System Design
  2. Coding
  3. System Testing
  4. Preliminary Investigation and Analysis

Answer: d) Preliminary Investigation and Analysis

Explanation: The first phase of the software development life cycle is the requirement analysis, in which the software engineer analyzes the software requirement based on the user's outlook.


2) What does the study of an existing system refer to?

710
How to find Nth Highest Salary in SQL

  1. Details of DFD
  2. Feasibility Study
  3. System Analysis
  4. System Planning

Answer: c) System Analysis

Explanation: The study of an existing system refers to system analysis.


3) Which of the following is involved in the system planning and designing phase of the Software Development Life Cycle (SDLC)?

  1. Sizing
  2. Parallel run
  3. Specification freeze
  4. All of the above

Answer: d) All of the above

Explanation: None.


4) What does RAD stand for?

  1. Rapid Application Document
  2. Rapid Application Development
  3. Relative Application Development
  4. None of the above

Answer: b) Rapid Application Development

Explanation: RAD stands for Rapid Application Development is categorized as an agile development method, which is meant to accomplish a quick turnaround and high-end outcomes.


5) Which of the following prototypes does not associated with Prototyping Model?

  1. Domain Prototype
  2. Vertical Prototype
  3. Horizontal Prototype
  4. Diagonal Prototype

Answer: d) Diagonal Prototype

Explanation: There is nothing as such called Diagonal Prototype; however, the rest other options do make sense.


6) The major drawback of RAD model is __________.

  1. It requires highly skilled developers/designers.
  2. It necessitates customer feedbacks.
  3. It increases the component reusability.
  4. Both (a) & (c)

Answer: d) Both (a) & (c)

Explanation: The client may create an unrealistic product vision, which may result in a team over or under-develop functionality. Besides, it is not easy to hire highly specialized & skilled developers/designers.


7) Which of the following does not relate to Evolutionary Process Model?

  1. Incremental Model
  2. Concurrent Development Model
  3. WINWIN Spiral Model
  4. All of the above

Answer: d) All of the above

Explanation: The evolutionary process model is designed for rapid software development, which starts from scratch with raw specifications and modifies as per the user requirement.


8) What is the major drawback of the Spiral Model?

  1. Higher amount of risk analysis
  2. Doesn't work well for smaller projects
  3. Additional functionalities are added later on
  4. Strong approval and documentation control

Answer: b) Doesn't work well for smaller projects

Explanation: A spiral model is an incremental approach, which is formed as a combination of the waterfall model and prototyping model. The major drawbacks of the Spiral model are as follows:

  • Expensive
  • Doesn't work well for smaller projects
  • Risk analysis requires highly skilled experts.

9) Model selection is based on __________.

  1. Requirements
  2. Development team & users
  3. Project type & associated risk
  4. All of the above

Answer: d) All of the above

Explanation: Model selection is based on requirements, a team of developers, users as well as the risk involved in developing a project.


10) Which of the following option i

  1. The prototyping model facilitates the reusability of components.
  2. RAD Model facilitates reusability of components
  3. Both RAD & Prototyping Model facilitates reusability of components
  4. None

Answer: c) Both RAD & Prototyping Model facilitates reusability of components

Explanation: None.


11) Which of the following models doesn't necessitate defining requirements at the earliest in the lifecycle?

  1. RAD & Waterfall
  2. Prototyping & Waterfall
  3. Spiral & Prototyping
  4. Spiral & RAD

Answer: c) Spiral & Prototyping

Explanation: In the Prototyping model, the first phase is the requirement analysis phase, which involves Brainstorming, QFD, and FAST, whereas the Spiral model encompasses customer communication activities such as defining objectives.


12) When the user participation isn't involved, which of the following models will not result in the desired output?

  1. Prototyping & Waterfall
  2. Prototyping & RAD
  3. Prototyping & Spiral
  4. RAD & Spiral

Answer: b) Prototyping & RAD

Explanation: The Prototyping model necessitates user participation as when a prototype is created or designed, whereas, in the case of RAD, user participation is required in all four phases.


13) Which of the following model will be preferred by a company that is planning to deploy an advanced version of the existing software in the market?

  1. Spiral
  2. Iterative Enhancement
  3. RAD
  4. Both (b) and (c)
 

Answer: d) Both (b) and (c)

Explanation: None.


14) Arrange the following activities for making a software product by utilizing 4GT.

I. Design strategy

II. Transformation into product

III. Implementation

IV. Requirement gathering

  1. 4, 1, 3, 2
  2. 4, 3, 2, 1
  3. 1, 2, 3, 4
  4. 1, 4, 2, 3        Answer: a) 4, 1, 3, 2

Explanation: The sequence of activities mentioned in option c represents the Fourth Generation Techniques(4GT) Model.


15) Which of the following is an example of Black Box and Functional Processing?

  1. First Generation Language
  2. Second Generation Language
  3. Third Generation Language
  4. Fourth Generation Language

Answer: d) Fourth Generation Language

Explanation: Functional processing or testing is commonly known as black-box testing, where the existing contents are almost unknown, so anything could be demonstrated as a black box. Hence the functionality of a black box can be defined in terms of inputs and outputs.


16) __________ is identified as fourth generation language.

  1. Unix shell
  2. C++
  3. COBOL
  4. FORTRAN

Answer: a) Unix shell

Explanation: Fourth-generation language is an advancement of third-generation programming language.


17) The productivity of a software engineer can be reduced by using a 4GT.

  1. True
  2. False

Answer: b) False

Explanation: The fourth-generation programming languages are more programmer-friendly and helpful in augmenting the program's efficiency as it uses English words and phrases. It increases the programmer's productivity by enabling them to engage in the software development life cycle.


18) Which of the following is the main advantage of deploying a 4GT model for producing small-scale products, programs, and applications?

  1. The productivity of software engineers is improved.
  2. The time required for developing software is reduced.
  3. CASE tools and code generators help the 4GT model by providing a credible solution to their problems.
  4. None of the above.

Answer: b) Time required for developing software is reduced.

Explanation: Since automated coding is done using CASE tools & code generators, proponents claim a dramatic reduction in software development time.


19) Which of the following model has a major downfall to a software development life cycle in terms of the coding phase?

  1. 4GT Model
  2. Waterfall Model
  3. RAD Model
  4. Spiral Model

Answer: a) 4GT Model

Explanation: Much more expertise is needed in the 4GT model for analyzing, designing, and testing activities as it eliminates the coding phase.


20) Which of the following falls under the category of software products?

  1. Firmware, CAD
  2. Embedded, CAM
  3. Customized, Generic
  4. CAD, Embedded

Answer: c) Customized, Generic

Explanation: Customized and Generic are two kinds of software products.


21) Software maintenance costs are expensive in contrast to software development.

  1. True
  2. False

Answer: a) True

Explanation: For systems with long life, software maintenance cost is higher than that of the software development cost.


22) Which of the following activities of the generic process framework delivers a feedback report?

  1. Deployment
  2. Planning
  3. Modeling
  4. Construction

Answer: a) Deployment

Explanation: The deployment phase is the last phase of the software development life cycle in which the software product is delivered to its end-user, who further assesses its performance and revert back with the feedback if anything is required or missing as per the formulated evaluation.


23) Which of the following refers to internal software equality?

  1. Scalability
  2. Reusability
  3. Reliability
  4. Usability

Answer: b) Reusability

Explanation: None.


24) RUP is abbreviated as __________, invented by a division of __________.

  1. Rational Unified Process, IBM
  2. Rational Unified Program, IBM
  3. Rational Unified Process, Infosys
  4. Rational Unified Program, Infosys

Answer: a) Rational Unified Process, IBM

Explanation: None.


25) The RUP can be defined based on three main perspectives, i.e., static, dynamic & practice. What is the purpose of static perspective?

  1. It recommends some good practices that be included while carrying out the process.
  2. It displays all the enacted process activities.
  3. It portrays the phases that the model has entered over a specific time.
  4. All of the above.

Answer: b) It displays all the enacted process activities.

Explanation: None.


26) Which one of the following activities is not recommended for software processes in software engineering?

  1. Software Evolution
  2. Software Verification
  3. Software Testing & Validation
  4. Software designing

Answer: b) Software Verification

Explanation: Software verification is mainly considered for implementing and testing activities.


27) Arrange the following activities to form a general software engineering process model.

I. Manufacture

II. Maintain

III. Test

IV. Install

V. Design

VI. Specification

  1. 6, 5, 1, 3, 4, 2
  2. 1, 2, 4, 3, 6, 5
  3. 6, 1, 4, 2, 3, 5
  4. 1, 6, 5, 2, 3, 4

Answer: a) 6, 5, 1, 3, 4, 2

Explanation: None.


28) The agile software development model is built based on __________.

  1. Linear Development
  2. Incremental Development
  3. Iterative Development
  4. Both Incremental and Iterative Development

Answer: d) Both Incremental and Iterative Development

Explanation: In agile software development, the software is usually developed in increments with the customer specifying necessary requirements in each increment. Here the main aim of a developer is to meet customer satisfaction at the earliest by providing a valuable software product. It is known as iterative because it chooses to work on one particular increment and make the improvement in other iteration.


29) On what basis is plan-driven development different from that of the software development process?

  1. Based on the iterations that occurred within the activities.
  2. Based on the output, which is derived after negotiating in the software development process.
  3. Based on the interleaved specification, design, testing, and implementation activities.
  4. All of the above

Answer: a) Based on the iterations that occurred within the activities.

Explanation: In software engineering, a plan-driven approach is based on several development stages that result in the output at each of these stages, which are already planned in advance.


30) Which of the following activities is not applicable to agile software development?

  1. Producing only the essential work products.
  2. Utilizing the strategy of incremental product delivery.
  3. Abolishing the project planning and testing.
  4. All of the above

Answer: c) Abolishing the project planning and testing.

Explanation: Testing can never be avoided as it plays a significant role in the software development life cycle.


31) Which of the following framework activities are carried out in Adaptive Software Development (ASD)?

  1. Assumption, Association, Learning
  2. The investigation, Strategy, Coding
  3. Requirements gathering, Adaptive cycle planning, Iterative development
  4. All of the above

Answer: a) Assumption, Association, Learning

Explanation: An Adaptive Software Development approach is an empirical process control model, which is based on observations. It continuously adjusts the design of the solution and the process involved to create the solution based on observation throughout the project.


32) The __________ model helps in representing the system's dynamic behavior.

  1. Object Model
  2. Context Model
  3. Behavioral Model
  4. Data Model

Answer: c) Behavioral Model

Explanation: To represent the system's dynamic behavior, Behavioral models are used. The behavioral model is modeled from the perspective of the system's processed data or the events that stimulate responses from a system.


33) Model-driven engineering is nothing but a theoretical concept. It can never be transmuted into a working/executable code.

  1. True
  2. False

Answer: b) False

Explanation: Model-driven engineering is a software development approach that represents the system as a set model, which can be easily altered into an executable code.


34) The __________ and __________ are the two major dimensions encompassed in the Spiral model.

  1. Diagonal, Perpendicular
  2. Perpendicular, Radial
  3. Angular, diagonal
  4. Radial, Angular

Answer: d) Radial, Angular

Explanation: The cumulative cost is represented by the radial dimension, whereas the angular dimension represents the progress made in the completion of each consecutive cycle. Each loop in the spiral model depicts the phase.


35) Which of the following technique is involved in certifying the sustained development of legacy systems?

  1. Reengineering
  2. Forward engineering
  3. Reverse engineering
  4. Reverse engineering and Reengineering

Answer: d) Reverse engineering and Reengineering

Explanation: The process involved in certifying the sustained development of legacy systems relies on Reverse engineering and Reengineering.


36) An erroneous system state that results in an unexpected system behavior is acknowledged as?

  1. System failure
  2. Human error or mistake
  3. System error
  4. System fault

Answer: c) System error

Explanation: None.


37) What is the name of the approach that follows step-by-step instructions for solving a problem?

  1. An Algorithm
  2. A Plan
  3. A List
  4. Sequential Structure

Answer: a) An Algorithm

Explanation: An algorithm is a precise step-by-step technique that takes an input instance (of the given problem) as input(s) and produces output for the problem instance.


38) Which of the following word correctly summarized the importance of software design?

  1. Quality
  2. Complexity
  3. Efficiency
  4. Accuracy

Answer: a) Quality

Explanation: The quality of a functional software functional depicts how well it can conform with or adapts to a given design based on functional requirements or specifications.


39) Which of the following methodology results in SA/SD features?

  1. Gane and Sarson methodology
  2. DeMarco and Yourdon methodology
  3. Constantine and Yourdon methodology
  4. All of the above

Answer: d) All of the above

Explanation: None.


40) __________ is not considered as an activity of Structured Analysis (SA).

  1. Transformation of a textual problem description into a graphic model
  2. Functional decomposition
  3. All the functions represented in the DFD are mapped to a module structure
  4. d) All of the mentioned

Answer: c) All the functions represented in the DFD are mapped to a module structure

Explanation: The module structure depicts the architecture of the software.


41) What does a directed arc or line signify?

  1. Data Flow
  2. Data Process
  3. Data Stores
  4. None of the above

Answer: a) Data Flow

Explanation: In the business information system, the data flow diagram is used to epitomize the flow of the data.


42) What does a data store symbol in the Data Flow Diagram signify?

  1. Logical File
  2. Physical File
  3. Data Structure
  4. All of the above

Answer: d) All of the above

Explanation: A logical file can be a data structure or physical file on the disk or vice versa.


43) __________ is not a direct measure of SE process.

  1. Effort
  2. Cost
  3. Efficiency
  4. All of the above

Answer: c) Efficiency

Explanation: Efficiency can never be measured as it is an indirect measure of the SE process.


44) What is the main task of project indicators?

  1. To evaluate the ongoing project's status and track possible risks.
  2. To evaluate the ongoing project's status.
  3. To track potential risks.
  4. None of the above

Answer: a) To evaluate the ongoing project's status and track possible risks.

Explanation: None.


45) What is the main intent of project metrics?

  1. For strategic purposes
  2. To minimize the development schedule.
  3. To evaluate the ongoing project's quality on a daily basis
  4. To minimize the development schedule and evaluate the ongoing project's quality on a daily basis

Answer: d) To minimize the development schedule and evaluate the ongoing project's quality on a daily basis

Explanation: A project metric refers to a quantifiable measure of the degree to which a system, component, or process owns a certain trait.


46) Name the graphical practice that depicts the meaningful changes that occurred in metrics data.

  1. Function point analysis
  2. Control Chart
  3. DRE (Defect Removal Efficiency)
  4. None of the above

Answer: c) Control Chart

Explanation: A control chart is a method used to keep track of the variability of traits of interest.


47) Which parameters are essentially used while computing the software development cost?

  1. Hardware and Software Costs
  2. Effort Costs
  3. Travel and Training Costs
  4. All of the above

Answer: d) All of the above

Explanation: Estimation cost works out on assessing the amount of effort required to complete each activity, followed by calculating the total cost of activities.


48) Which of the following is an incorrect activity for the configuration management of a software system?

  1. Change management
  2. System management
  3. Internship management
  4. Version management

Answer: c) Internship management

Explanation: Configuration management policies and processes define how to record, and process proposed system changes, how to decide what system components to change, how to manage different versions of the system and its components, and how to distribute changes to customers.


49) The project planner examines the statement of scope and extracts all-important software functions, which is known as

  1. Planning process
  2. Decomposition
  3. Association
  4. All of the mentioned

Answer: b) Decomposition

Explanation: None.


50) Which of the following Is not considered as an option for achieving reliable cost and effort estimation?

  1. The ability to translate the size estimate into human effort, calendar time, and dollars
  2. Use relatively simple decomposition techniques to generate project cost and effort estimates.
  3. Base estimates on similar projects that have already been completed
  4. Use one or more empirical models for software cost and effort estimation

Answer: a) The ability to translate the size estimate into human effort, calendar time, and dollars

Explanation: None.


51) Which of the following does not complement the decomposition techniques but offers a potential estimation approach for their impersonal growth?

  1. Empirical estimation models
  2. Decomposition techniques
  3. Automated estimation tools
  4. Both empirical estimation models and automated estimation tools

Answer: a) Empirical estimation models

Explanation: In computer software, the estimation model uses empirically derived formulas for guessing the effort as a function of LOC or FP.


52) Which of the following is not included in the total effort cost?

  1. Costs of lunch time food
  2. Costs of support staff
  3. Costs of networking and communications
  4. Costs of air conditioning and lighting in the office space

Answer: a) Costs of lunch time food

Explanation: Employees incur it in the office.


53) What is developed by utilizing the historical cost function?

  1. Parkinson's Law
  2. Expert judgment
  3. Algorithmic cost modeling
  4. Estimation by analogy

Answer: c) Algorithmic cost modeling

Explanation: The algorithmic cost modeling utilizes the basic regression formula with such parameters that have been derived from the data of a historical project and current as well as characteristics of a future project.


54) Which of the following model has a misconception that systems are built by utilizing reusable components, scripts, and database programs?

  1. The reuse model
  2. An early designed model
  3. An application-composition model
  4. A post architecture model

Answer: c) An application-composition model

Explanation: An application-composition model evaluates the development of a prototype.


55) Which of the following is used to predict the effort as a function of LOC or FP?

  1. COCOMO
  2. FP-based estimation
  3. Both COCOMO and FP-based estimation
  4. Process-based estimation

Answer: c) Both COCOMO and FP-based estimation

Explanation: Both COCOMO and FP-based estimation is used to calculate the effort by utilizing the empirically derived formulas.


56) Once the requirements are stabilized, the basic architecture of the software can be established. Which of the following version of the COCOMO model conforms to the given statement?

  1. Application composition model
  2. Post-architecture-stage model
  3. Early design stage model
  4. All of the above

Answer: a) Application composition model

Explanation: None.


57) Which of the following threatens the quality and timeliness of the produced software?

  1. Business risks
  2. Potential risks
  3. Technical risks
  4. Known risks

Answer: c) Technical risks

Explanation: Technical risks detect the possible design, enactment, interface, authentication, and preservation problems.


58) Which of the following refers to the systematic attempt, which is implemented to ascertain the threats to any project plan?

  1. Performance risk
  2. Risk identification
  3. Risk projection
  4. Support risk

Answer: c) Risk projection

Explanation: Once the risks are identified, the project manager takes his first step to avoid them when required and control them.


59) Which of the following standards is used by the aviation industry?

  1. CTRADO-172B
  2. RTCADO-178B
  3. RTRADO-178B
  4. CTCADO-178B

Answer: b) RTCADO-178B

Explanation: RTCADO-178B is the most popular aviation standard, which has been altered to a defacto standard.


60) Third-Party Certification for software standards is based on __________.

  1. Ul 1996, Second Edition
  2. Ul 1998, Second Edition
  3. Ul 1992, Second Edition
  4. UT 1998, Second Edition

Answer: b) Ul 1998, Second Edition

Explanation: None

ITI (Trade - COPA) Day-23

ITI COPA (Computer Operator & Programming Assistant) – Basic Notes TOPIC- PROGRAMMING LANGUAGE – PYTHON 1. Introduction to Programming...